Zölddió lekvár 2016 - Tarjányi Pince
4
product-template-default,single,single-product,postid-4312,theme-bridge,bridge-core-2.0.7,woocommerce,woocommerce-page,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Boraink

Zölddió lekvár 2016

A birtokunkon, a Pajdos-dűlőben jelentős mennyiségű diófát örökültünk elődeinktől. Emiatt felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan tudnánk a diót azon kívül hasznosítani, hogy zserbót készítünk belőle? Jó kérdés……. Zserbót ugyanis nem adhatunk télen-nyáron minden kedves vendégünknek…… Ekkor jött az ötlet, hogy készítsünk belőle zölddió lekvárt! Igen ám, de mi az a trükk, amitől nem egy csersavas, száj összehúzó lekvárt kapunk, hanem egy krémes, zamatos különlegességet. Elkezdtünk kisérletezni, és megtaláltuk a megoldást:

A zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, körülbelül 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata. Ekkor még átszúrható rajta egy fogpiszkáló, de már megfelelő méretűek a termések. A fiatal dió még nem allergizál. A zöld héj C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Több C-vitamin van benne, mint a narancsban, a csipkebogyóban vagy akár a feketeszederben. Rendkívül gazdag fenolvegyületekben. Tartalmaz csersavat, fenolokat, amelyek mind gyógyhatásúak.

Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben fertőtlenítő hatású. Vitaminhiány esetén is javasolható, tehát immunerősítő tulajdonsága is van. Ez a természetes gyógyszer egyben kulináris csemege is. Kínálhatjuk különböző húsokhoz, mint kacsa, liba, egyéb vadak mellé ízkiemelőnek. Ízvilága illik sajttálakhoz, gyümölcstálakhoz vagy akár fagylalthoz is.

Kategória: .
Vélemények (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zölddió lekvár 2016” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük