A zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, körülbelül 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata. Ekkor még átszúrható rajta egy fogpiszkáló, de már megfelelő méretűek a termések. A fiatal dió még nem allergizál. A zöld héj C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Több C-vitamin van benne, mint a narancsban, a csipkebogyóban vagy akár a feketeszederben. Rendkívül gazdag fenolvegyületekben. Tartalmaz csersavat, fenolokat, amelyek mind gyógyhatásúak.
Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben fertőtlenítő hatású. Vitaminhiány esetén is javasolható, tehát immunerősítő tulajdonsága is van. Ez a természetes gyógyszer egyben kulináris csemege is. Kínálhatjuk különböző húsokhoz, mint kacsa, liba, egyéb vadak mellé ízkiemelőnek. Ízvilága illik sajttálakhoz, gyümölcstálakhoz vagy akár fagylalthoz is.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.